A józan paraszti ész teljes hiánya

A napi ügyek intézésekor szinte minden esetben akad egy olyan kreténség amit megváltoztatva vagy egyszerűbbé téve én személy szerint boldogabb lennék, de gondolom nem csak én. Le a bürokráciával!

Friss topikok

  • egy hang: Teljesen igazad van! Politikai demokrácia alapja a gazdasági demokrácia lenne, ami sose volt. Ha t... (2010.11.03. 15:38) Minek nekem bank???

Linkblog

Archívum

START kártya

2010.11.06. 08:54 | Robot___ | Szólj hozzá!

Mára nem terveztem bejegyzést, de tegnap volt szerencsém egy START kártya igazolást megpillantani...

Mi is ez a START kártya. Kezdő munkavállalók igényelhetik és a cég aki alkalmazza őket első évben csak a bruttó bér 10%-át kötelesek megfizetni járulékként, második évben pedig 20%-át. Nagyon szép és jó kezdeményezés, hiszen valamivel ösztönözni kell az embereket, hogy alkalmazzák a friss, tapasztalatlan munkaerőt. De miért kell ezt jól megbonyolítani???

A folyamat úgy néz ki, hogy a pályakezdő jelentkezik valahova munkára. Fingja sincs, hogy létezik START kártya. A munkáltató szól a könyvelőjének, hogy be kellene jelenteni a kismókust. Könyvelő - ha egy kicsit is talpraesett - elkezd kombinálni és rájön, hogy START kártya esetleg? Telefon vissza, kérdezzük már meg a kismókust, hogy van-e neki ilyen papírja, vagy ha nincs akkor igényeljen. Emberünk bemegy az APEHba papírokat töltöget, igényel. Mivel a kártyát majd 2 hét múlva postázzák, ő pedig már melózni szeretne, ezért kap egy igazolást. Gyönyörű dombornyomott pecséttel és macskakaparás szerű aláírással. Boldogan viszi a munkáltatónak aki szkenneli és küldi a könyvelőnek. A könyvelő a bérszámfejtésnél figyelembe veszi és ez alapján állapítja meg a járulékokat amit aztán a munkáltató elutal az APEH számlájára.

Remélem érzékelik a furcsaságot. Az APEH kiállít egy papírt saját magának. Generáltak egy nyomorék papírlapot - azaz nem egyet mert tuti megy az irattárnak, bepötyögik a rendszerbe, KSH-nak stb - illetve gyártanak majd egy kártyát is amit a munkvállaló boldogan hord magánál.

Ezzel emberek töltenek el perceket. Mondjuk összesen 20 percet. 5 percet amíg megírja, kártyagyártás igénybe vesz 5 percet, postázás 5 percet, iktatás 5 percet. Ez így nem sok, de mi van akkor ha 20000 pályakezdő van évente? Az 400000 percet jelent, azaz 6666 órát. Erre jön rá a postázás, papír, toner, kártyagyártás díjaí. Ráadásul ez kedvezményt jelent, tehát veszít a bizniszen az állam.

Az APEH tudja, hogy ki a pályakezdő és ki nem. A pályakezdő elmegy melózni és azt mondja, hogy ő pályakezdő. Nem papírozunk, elhisszük neki. Úgyis kiderül ha nem az. Könyvelő beklikkeli, hogy pályakezdő, számolja  a járulékokat és pont. Bevallás beküld, APEH ellenőriz. Automatikusan. Ha nem jogosult akkor küld egy üzenetet a cégnek (nem papíron hanem ügyfélkapun), hogy elbasztátok gyerekek, korrigáljatok. Ha nem korrigál meget a bünti. Mondjuk egy korábbi posztomban említettem, hogy igazából az lenne a tuti ha az APEH végezné a bérszámfejtést és akkor még egy kört megspórolnánk.

Csodálkozunk, hogy hiány van a költségvetésben. Versenyszektor napi szinten optimalizálja a kiadásait, ezek a szarok pedig közpénzből lazáznak és gyártják a papírt???

Na szép hétvégét!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodakukac.blog.hu/api/trackback/id/tr742427185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása