A józan paraszti ész teljes hiánya

A napi ügyek intézésekor szinte minden esetben akad egy olyan kreténség amit megváltoztatva vagy egyszerűbbé téve én személy szerint boldogabb lennék, de gondolom nem csak én. Le a bürokráciával!

Friss topikok

  • egy hang: Teljesen igazad van! Politikai demokrácia alapja a gazdasági demokrácia lenne, ami sose volt. Ha t... (2010.11.03. 15:38) Minek nekem bank???

Linkblog

Archívum

Szigorú számadás

2010.11.05. 08:04 | Robot___ | Szólj hozzá!

Megvan a mai sztori is. Tegnap a feleségem morgott, mert nem tudott számlatömböt venni cégkivonat nélkül. Máskor adtak, most nem. Eszmefuttatás következik a bürokrácia ezen gyöngyszeméről. Ha netán parlamenti irodakukacok is olvassák a blogot, javasolnám nekik, hogy csöcsök nézegetése helyett lehetne gondolkodni is és racionalizálni.

Tehát szigorú számadás. Különféle papírokat csak az vásárolhat aki bizonyítja, hogy tényleg az adott céghez tartozik. Nézzük ez mivel jár. Valami csókos nyomda egyrészt nyomatja a számlatömböket és a többi salátát. Sorszámoznak mindent, loggolnak mindent. Ezután ezek a tömbök kikerülnek papír-írószerekbe. Tuti, hogy ott is egy halom papírt ki kell tölteni, hogy melyik blokk hol van, mikor lett eladva kinek, stb. Még azt is el tudom képzelni, hogy páncélszekrényben kell tartani, hogy nehogy valaki számlatömböt lopjon és kamu számlát állítson ki. Lehet baszogatni a kedves vásárlókat, hogy cégkivonattól kezdve minden szart hordjon magával bevásárláshoz és majd Gizike a pénztáros ezt jól leellenőrzi. És elértünk vele valamit? Hát egy csomó papírmunkán, szívatáson kívül semmit. De tényleg semmit.

Ha kamu számlát akarok generálni akkor tuti nem számlatömbös kézi firkálmányokkal fogok foglalkozni. Veszek 8000 Ft-ert egy tintasugaras nyomtatót, 2 óra vacakolással szövegszerkesztőben összerakom a számlát és annyit nyomtatok amennyit nem szégyenlek. Másrészt ha nem akarok annyit szívni akkor szerzek egy számlázó programot, belenyúlok az adatbázisába és a számozást oda állítom ahova akarom, illetve olyan dátumot állítok be ami jólesik.

Ezzel elértünk egy másik sarkalatos ponthoz. Mi a picsának ez a szigorú bénázás a számlázó programokkal, hogy csak 1x lehet "eredetit" nyomtatni??? Csak a szopás van vele, ha berohad a nyomtató. Súgok kedves sorstársak: Töltsetek le egy freeware pdf printert (pl Bullzip) és meg van oldva a probléma. De eleve kinek jutott eszébe ilyen kretén szabályokat hozni? Mert ezt valaki kigondolta, leírta, megszavazta, publikálta, betartatja. Hihetetlen pénzek mennek el hülyeségekre. Jobb helyeken akármilyen szövegszerkesztővel lehet számlát írni. A sorszámozás meg legyen az én problémám, mert látjuk hogy ha kamu számlát akarok generálni akkor azt most is megtehetem, ezzek a sok megkötéssel semmit nem oldottatok meg.

Mondok egy jobbat. Ha már az állam azon izgul, hogy hogyan kövesse a tranzakciókat és a számlákat akkor miért nincs az APEH oldalán egy számlázás funkció? (vagy az ügyfélkapun) Megnyitok egy browsert, bepötyögöm a számlámat (széles termékskálával dolgozó cégek továbbra is a számlázó programjukat nyitják meg ami automatikusan beloggol online és lekommunikálja a bazi sok adatot), beírom a fogadó cég nevét vagy adószámát és befejeztük. Nem nyomtatok semmit, nem bohóckodok semmit, az APEH azonnal tudja mennyi ÁFA honnan hova fog menni, azonnal szűri a nem létező cégeket. Van járulékos haszna is: a könyvelés jelenleg cégenként 30-80e Ft-ot visz el havonta. (kis cégekről beszélek) Miből áll a könyvelés? számlákat begépeljük, összesítjük, reportokat generálunk, APEHNAK küldjük, bérszámfejtünk, adózunk, ilyesmi. Ezért nekem miért kell kiadni egy halom pénzt??? Ha a számlák eleve az APEH rendszerén belül készülnek akkor nem is kell könyvelni. Mehet automatikusan. Bérszámfejtés? Miért nem lehet beírni valahova, hogy ennyi lóvét akarok adni az emberemnek és pont. Számolja ki az APEH automatikusan, hogy akkor ezek az utalandóim és kész. Nem lenne további macerás bevallás, havi szenvedés 12.-ig, ÁFA bevallás, visszaigénylés, trükközés.

Igen, mit csinál Marika néni a piaci nyugtákkal stb. Mi van a külföldi számlákkal? Vannak olyan helyek ahol nem megoldott az online kapcsolat. Ott legyen úgy hogy x napon belül a papíros dolgokat fel kelljen tolni megint a rendszerbe. Az is felrakja aki kiadta az is aki fogadja. Ha csak az egyik fél rakja fel határidőre, azonnal szűrhető a dolog és mehet a bünti. Egyszerű.

Mi lenne a nagy előnye? Az APEH 2 db ügyfélszolgálatos lenne és egy nagy számítógép. A többi jómunkásember mehetne termelni az iparba. Ráférne az iparra. A könyvelőirodák nagyrészt feleslegessé válnának, mehetnének értéket teremteni, termelni az iparba. A cégek a havi megmaradt 30-80e Ft-ból nagyobb fizut tudnának adni, vagy beruháznak, mindenesetre értelmesebben költik el a pénzt.

A bejegyzés trackback címe:

https://irodakukac.blog.hu/api/trackback/id/tr382425061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása